/ iStock/Getty Images
Международният хоров фестивал "Черноморски звуци", който традиционно открива културния афиш за лятото в Балчик, се отлага за следващата година. Единадесетото издание на форума ще се състои в дните между 7-11 юни 2023 г., съобщи артистичният директор на фестивала д-р Валентина Георгиева.

По думите й, въпреки заявеното участие на хорови формации от България, Литва, Финландия, Нидерландия, Русия и други страни, фестивалният комитет е решил да отложи събитието заради намалената финансова подкрепа от Общината. При повишените цени на услуги, продукти и консумативи, помощта е редуцирана с 10 000 лева, поясни Валентина Георгиева.

Хоровите формации, които в миналогодишното онлайн издание на фестивала спечелиха ваучери за пътуване до Балчик, ще могат да се възползват от бонуса през 2023 г. и да се изявят на живо на сцената на "Черноморски звуци", каза артистичният директор. Публиката реши с интернет гласуване преди година ваучери да получат Хорът при педагогическия университет в град Сомбор, Сърбия, Детският хор "Добри Христов" от Варна и Детският хор на Българското национално радио.

В миналогодишния фестивал се представиха рекордно много участници - 59 формации, като повечето изпратиха записи или пяха чрез телемост.

Ценителите на хоровата песен са аплодирали в досегашните издания на "Черноморски звуци" на живо повече от 5300 певци от България, Германия, Франция, Гърция, Румъния, Швеция и редица други страни, припомнят организаторите.
БТА