Боси лято деца
Боси лято деца / iStock/Getty Images
Учени от университета на Невада установиха, че повишаването на температурата на въздуха до 40 градуса Целзий прави асфалта достатъчно горещ за получаване изгаряния на кожата втора степен за няколко секунди, съобщи Юрик алърт.
 
Лекари анализирали 173 случая на изгаряния от горещ асфалт в Лас Вегас за 5 години, от 2013 г. до 2017 г. Получените резултати били съпоставени с данни за температурата на въздуха на улицата в момента на придвижването на всеки пациент. По думите на специалистите, под въздействието на слънчевите лъчи пътното платно може да е значително по-горещо от въздуха и само за две секунди да предизвика изгаряния на кожата.

Боси лято деца
iStock/Getty Images

Над 88 процента от изгарянията били получени при температура на въздуха 35 градуса Целзий и по-високи температурни стойности. При това рискът се увеличавал, когато температурата надхвърли 40 градуса Целзий. Под въздействието на слънчевите лъчи в горещото време пътната настилка може да се нагрее до температура 64 градуса Целзий.
 
Рисковата група включва хора, които имат проблеми с придвижването, малки деца, както и хора, пострадали при пътно-транспортни произшествия.

Боси лято деца
iStock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА