/ iStock/Getty Images
Коледа е най-чаканият празник за милиони хора по света. Но дали знаем всичко за този светъл момент от годината:

enlightened Най-ранното споменаване на 25 декември като Рождество Христово е в римски календар от 354 година след Христа.

enlightened Остава загадка защо е избрана точно тази дата. Някои смятат, че тя е продължение на древноримските Сатурналии - езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. Според други датата обозначава деветте месеца след Благовещение на 25 март.

enlightenedНаименованието Коледа (Кристмас) на английски произлиза от староанглийския израз Христова меса, споменат за първи път през 1123 г.

enlightened Началото на традицията за изпращане на коледни картички е поставено през 1843 г. от британеца сър Хенри Коул.

enlightenedПървата коледна картичка на Коул е създадена от художника Джон Калкот Хорсли.

enlightenedВ действителност поздравителните картички за Коледа започват да се наричат коледни едва през 1883 г.

enlightened Най-ранната справка на английски език за коледно дърво датира от 1835 г., а за коледен пудинг - от 1858 г.

enlightened Единствените две шекспирови пиеси, в които се споменава Коледа, са "Напразните усилия на любовта" и "Укротяване на опърничавата".

enlightenedПървата излъчена от космоса песен - на 16 декември 1965 г., е "Jingle Bells". В действителност популярната по Коледа песен първоначално е написана през 1857 г. за Деня на благодарността.
БТА