/ БГНЕС
Това е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала
Голямата награда на кинофестивала в Кан - "Златна палма", бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение", предадоха световните агенции. Това е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Чемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили съответно "Златната палма" през 1993 г.  за "Уроци по пиано" и през 2021 г. за "Титан". 

Продукцията на 44-годишната Трие  разказва историята на писателка, заподозряна в убийството на съпруга си, с когото живее изолирано в планината. Жената се опитва да докаже невинността си по време на съдебен процес, на който е принуден да присъства и 11-годишният й син. Историята повдига въпроса за падението на индивида, за ситуация, в която човек се оказва обвинен в нещо и трябва да доказва невинността си.
 


При получаване на отличието френската режисьорка Жустин Трие отправи остра критика срещу френското правителство, което тя обвини, че защитава идеята за търгуване с културата и за налагане на една схема на доминираща власт, предаде Франс прес.

Трие освен това упрекна френското правителство, че прекършва изключителния характер на френската култура. Режисьорката не пропусна да спомене и за месеците на общонародна мобилизация във Франция срещу пенсионната реформа, която повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. "Страната бе разтърсена от един исторически протест срещу пенсионната реформа, който бе изключително мощен и единодушен", каза Трие.

Тя допълни, че това протестно движение е било отречено по един шокиращ начин във Франция в съответствие с една схема на управление, в която има доминация и която е все по-лишена от комплекси.

По повод на това изказване френската министърка на културата Рима Абдул Малак реагира с думите, че е била потресена от тази несправедлива вербална атака. Тя припомни, че филмът, получил "Златната палма", е нямало да види бял свят без френския модел на финансиране на кинопродукциите, които позволява едно уникално многообразие.

"Нека не забравяме това", подчерта министърката. 

Жустин Трие досега има общо девет продукции.
Габриела Големанска/БТА