Женските сълзи казват на мъжете „Никакъв секс!”
Женските сълзи казват на мъжете „Никакъв секс!” / снимка: morguefile.com

Женските сълзи се оказват „изключващ” фактор за мъжете, смятат израелски изследователи. Техните открития върху ролята на сълзите в невербалната комуникация показват, че химикалът в женските сълзи понижава нивата на тестостерон у мъжете. Извън директния ефект върху сексуалното желание, изследователите се надяват проучването им да послужи някой ден при лечението на рака.

„Има много болести, лекувани чрез понижаване на нивата на тестостерона, най-известната от които е ракът на простатата”, уточнява проф,. Ноам Собел. Според него сегашните методи за намаляване на тестостерона предизвикват странични ефекти и изследователският екип се надява използването на сълзите да ги елиминира.

Мъжете, участвали в изследването, публикувано в тематични издание, били помолени да помиришат сълзите на жени, плачещи докато гледат тъжни филми. Според Собел учените очаквали сълзите да засилят мъжкото чувство за съпричастие. Вместо това сърцето и нивата на дишане, слюнчения тестостерон и мозъчното сканиране сочели намаляване на сексуалната възбуда. Химическият сигнал в женските сълзи бил начин да се каже „не, не ме интересува”, посочва БГНЕС.

„Комуникацията е ключова за оцеляването. Хората, подобно на всички бозайници, използват мириса в тяхното общуване. Това е много ефективно средство ако има химически сигнал, който препредава това, което искате – или ясно не желаете – в сексуална ситуация”, добавя Собел. Според него изследователите възнамерявали да изучат сълзите при мъжете и при жените, но само представители на силния пол се отзовали на поканата за доброволци в университети, които смятали, че лесно могат да се разплачат.