/ iStock/Getty Images
Откакто новият коронавирус достигна до Куба, една висока картонена кутия с ръце и крака може да бъде забелязана да снове из квартал на столицата Хавана и да се появява в хлебарницата, в месарницата или до павилиона за вестници, пише Ройтерс.

Това е Феридия Рохас, на 82 години, която решила да си построи и да ходи с мобилен дом, за да се предпазва от новия коронавирус. Той е особено опасен и смъртоносен за възрастните хора, а в Куба те са още по-слабо защитени, защото предпазни средства не се продават свободно по магазините.
"Аз съм си вкъщи, а вие?", пише върху огромния кашон на възрастната дама. Посланието й е закачка с лозунга "Останете си вкъщи", отправян от властите заради пандемията.
Вдовицата Рохас, чиито две дъщери живеят в САЩ, казва, че тъй като няма на кого да разчита, трябвало сама да намери начин да се погрижи за сигурността си. И е открил такъв, който илюстрира находчивостта и хумора, с които се славят кубинците.
"Притесних се, че има заразени, които са без симптоми, но могат да се изкашлят, докато се разминаваме", казва тя. "И си помислих - ще си направя малка къщичка от кашон и ще си я нося".
 

Пенсионираната медицинска сестра взела голям кашон от кварталната си аптека в Палатино, изрязала отвори за ръцете и прозорче за лицето, което покрила с прозрачна пластмаса. В горната част на кашона залепила кутии за торти и сладкиши, за да прилича конструкцията повече на къща с покрив, а не на жилищен блок с плосък покрив.

Съседката й Зайда Ечемендия казва, че Рохас е много изобретателна и споделя, че жената продължава да бие инжекции и да помага на нуждаещите се от медицинска грижа в квартала.
Мобилният дом на Рохас не е жизнено необходим, тъй като разпространението на вируса в Куба е поставено под контрол, но тя все още развеселява хората с него. "Насред пандемията, с постоянния стрес и тревожност, малкият ми дом кара хората да се смеят", казва възрастната кубинка.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА