Комета със зелен цвят, която е се е крила на небето от месеци, тази седмица ще бъде видима, докато преминава край Земята за първи път от около 50 000 години, предаде Ройтерс. 

Тя ще премине покрай нашата планета на разстояние около 42,5 милиона км.

Наричани от астрономите "мръсни снежни топки", кометите са топки от лед, прах и камъни, които обикновено излизат от пръстена с леден материал, наречен Облак на Оорт във външния край на Слънчевата система.
 
Една от известните комети произхожда извън Слънчевата система - 2I/Борисов.

Кометите са съставени от твърдо ядро от скали, лед и прах, и са покрити от тънка и газообразна атмосфера от още лед и прах, наречена кома. Те се топят при приближаването си към Слънцето и освобождават поток от газ и прах, издухван от повърхността им от слънчевата радиация и плазма.
Така се образува насочената навън опашка.

Различни гравитационни сили изтласкват кометите от облака на Оорт към вътрешната част на Слънчевата система. Те стават по-видими, когато се приближат до Слънцето заради излъчваната от него топлина.

Обсерваториите по света откриват по-малко от десетина комети годишно. 

Тази комета за последен път е преминала покрай Земята по времето, когато неандерталците все още са обитавали Евразия, а нашият вид се е разселвал от Африка. Тогава са живели големите бозайници от ледниковата епоха, като мамути и саблезъби котки, а Северна Африка е била влажна, плодородна и дъждовна.

Кометата може да предостави данни за първичната Слънчева система, тъй като се е образувала в ранните й етапи, обясни физикът от Калифорнийския технологичен институт Томас Принс.

Зелената комета, чието официално име е C/2022 E3 (ZTF), е открита на 2 март 2022 г. от астрономите, използващи телескопа ZTF в обсерваторията Паломар на Калифорнийския технологичен институт в Сан Диего. Зеленикавият й оттенък се дължи на химическия състав -  молекулите в комата на кометата са на въглеродна основа и от контакта със слънчевата светлина тя изглежда изумрудена.
НАСА планира да наблюдава кометата с космическия апарат "Джеймс Уеб". 

"Ще търсим отпечатъци от дадени молекули, до които нямаме достъп от Земята", каза планетологът Стефани Милам от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА в Мериленд. "Тъй като "Джеймс Уеб" е толкова чувствителен, очакваме нови открития."

Зелената комета може да бъде видяна и с бинокъл в ясна нощ в северното небе. В понеделник тя се появи между Голямата мечка и Полярната звезда. А в сряда се очаква да е до съзвездието Жираф, граничещо с Голямата мечка и Малката мечка. Важно е да бъде намерено отдалечено място, за да се избегне светлинното замърсяване в населените места. 
 
Христина Терзиева/БТА