Защо топим краката си във вода с морска сол, когато сме болни?
Защо топим краката си във вода с морска сол, когато сме болни? / Thinkstock/Getty Images

Защо топим краката си във вода с морска сол, когато сме болни?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Краката в гореща вада с морска сол е един от най-старите бабешки номера за лекуване на настинка. Правим разлика между настинка и инфлуенца, тоест грип. Но това няма да навреди и в двата случая. Бабешките методи за лечение имат доста ретроградно и насмешливо име - бабешки. Но всъщност истината е, че те са древни и изпитани. И затова ги знаят мъдрите и възрастните хора. Сред тези методи влизат загряващите компреси, изпотяването като средство за сваляне на температурата, пилешката супа и така нататък. Всеки един от тях има научно обяснение. Например за супата. Струва ви се голяма щуротия сигурно. Защо да е полезна и защо точно пилешка, а не топчета? Пак топло и течно. Но пилешката супа помага повече, защото всъщност тя е химическа субстанция. В нея има много от аминокиселината цистеин, която се съдържа в пилешкото месо. Освен това помага при хемотаксиса, което е свързано с движението на бактериите. Ето как този бабешки лек всъщност има физико-химично действие върху тялото с доказан ефект, както и всички останали.

Питате конкретно за накисването на краката в топла вода. Това помага по два начина - подобрява кръвообращението, което подобрява имунната система, и има успокояващ, дори приспивен ефект. Важно е след тази хидротерапия с гореща вода тялото да се завие, макар че бабешката медицина предписва и едно много интересно продължение на горещата баня на краката - студени вълнени чорапи. Спокойно, те скоро няма да са толкова студени, но ефектът им е силно освежаващ за имунната система. Обаче конкретният въпрос беше за солта. Защо слагаме морска сол в горещата вода, а не обикновена? Или чубрица, например.Ефектът на хидротерапията с гореща вода би се усетил дори ако във водата няма никакви примеси. Обаче морската сол комбинира действието и на друг бабешки лек - инхалацията на солени пари. Соленият разтвор е благоприятен за тялото, а парите успокояват възпалената лигавица, която е най-честия придружител на настинката. Така че докато краката са на горещо, вие вдишвате парите. Далеч по-ефективно ще е да направите по-близка инхалация, но и това не е за изпускане. Ако сложите чубрица, инхалационният ефект ще е никакъв, но затова пък ще има да чистите после краката си доста време, което може да намали имунната ви борбеност и да ви докара излишни ядове. Затова не се слага чубрица. Обикновена сол, тоест рафинирана е допустимо, макар че и при нея инхалациите няма да са особено действащи.

Ето как топенето на крака в горещ разтвор, най-добре вода, е полезно. То може реално и в супа, ама водата е за предпочитане. Добавянето на сол е, за да се използват парите, да не отиват зян. Може ли без сол? Може, разбира се. Но щом баба ви е казала със сол, значи е със сол. И как изобщо ви хрумна да подлагате на съмнение бабешките лекове, особено когато сте болен? Но да речем, че просто обичате да питате.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук