Симпатичните сини човечета се появяват на малкия екран и на големия екран и са популярни и днес
Симпатичните сини човечета се появяват на малкия екран и на големия екран и са популярни и днес / Gulliver/Getty Images
Белгия отбелязва 60-годишнината на смърфовете, предоставяйки възможност на феновете да посетят селото им и да се впуснат във виртуални приключения из загадъчни гори и пещери, предаде Ройтерс.

Вижте селото на смърфовете в Брюксел в галерията тук
 
Белгийският художник Пиер Кюлифор, творил под псевдонима Пейо, се натъква на златна мина, когато през 1958 година случайно създава симпатичните сини дребосъци, замислени първоначално като поддържащи герои в друга комиксова история.
След възторжената реакция на публиката и желанието ѝ за повече приключения, година по-късно смърфовете се сдобиват със собствен комикс. Впоследствие сините симпатяги стават популярни по цял свят.

"Село на смърфовете" е атракция в село край Малага (СНИМКИ/ВИДЕО)

Разходка из селото на смърфовете
Gulliver/Getty Images

В рамките на изложението "Брюксел Експо", което ще продължи до края на януари 2019 година, посетителите ще могат да се разходят из селото на смърфовете, осеяно с наподобяващите им гъби къщички в човешки размер, и да се впуснат във виртуални приключения и битки със злия магьосник Гаргамел.

Разходка из селото на смърфовете
Gulliver/Getty Images

В лингвистично разделена Белгия смърфовете са се превърнали в обединяващ символ заедно с шоколада, вафлите, бирата и националния отбор по футбол, отбелязват организаторите на изложението.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА