монолит
монолит / iStock/Getty Images
В едно от най-отдалечените места на американския щат Юта, сред червените скали на пустинята, напомняща за марсиански пейзаж, се крие загадка: Блестящ метален монолит, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

Гладката висока структура е открита по време на проучване с хеликоптер на дебелороги овни в югоизточната част на Юта.
Екипът от щатския Департамент за обществена безопасност и Отдела за диви животни е забелязал блестящия обект от въздуха на 18 ноември и по време на почивката си е кацнал на мястото, за да го провери.

Членовете на екипа са установили, че тристранният обект от неръждаема стомана е висок колкото двама мъже. Не са открити улики кой или защо го е "посадил" в земята сред вълнообразните червени скали.
 

"Това нещо не е от друг свят", казва лейтенант Ник Стрийт от Департамента за обществената безопасност.
Видно е обаче, че са били необходими планиране и работа за издигането на монолита и вграждането му в скалата. От екипа допускат, че става въпрос за арт инсталация.

Точното местоположение на монолита е толкова отдалечено, че служителите не го разкриват публично заради опасения, че хората могат за се изгубят в опит да го намерят и ще се наложи да бъдат спасявани.
Блестящият обект напомня за монолита от филма "2001: Космическа одисея" на Стенли Кубрик. На мястото, на което се намира, е незаконно е да се поставят предмети на изкуството без разрешение.

Служители от Бюрото по управление на земите разследват от колко време загадъчният монолит е там, кой може да го е създал и дали да бъде отстранен.
БТА