Зад какво мюсюлманките крият лицата си?
Зад какво мюсюлманките крият лицата си? / netinfo

Покривалата, които много мюсюлманки носят, за да скриват поне отчасти лицата си, се вписват в традиции, предхождащи исляма.

При евреите жените са ходели забулени от незапомнени времена, свидетелства Библията. При арабите също жените са ходели забулени още преди появата на исляма.

Думата "хиджаб" /или "хиджабен"- на диалекта в страните от Магреб/ произхожда от корена на арабската дума "хиджаба", която означава "крия, скривам от погледите, изолирам". Това було скрива косите, ушите и врата, като оставя изложен на погледите само овала на лицето.

Наложено от мюсюлманското братство, забулването често е придружено от носенето на роба или на дълго дамско манто. Измествайки традиционните облекла, то се е разпространило в целия мюсюлмански свят през епохата на Римската империя, подобно на "хаика", който се е наложил в Северна Африка и представлява парче ленено или памучно платно, дълго 5 м и широко 1,60 м, което скрива формите на тялото и покрива лицето.

Това покривало се нарича още "литам" /скриване на носа/ или "химар" - генерично наименование, което обхваща всичко, което покрива главата: перелина, кърпа или дълъг черен шарф.

"Бурката" по своя произход е традиционна дреха на пущунските племена в Афганистан. Това дълго покривало, синьо или с цвят на кестен, покрива изцяло главата и тялото на мюсюлманката. Плетена мрежа крие и очите. От няколко години насам това облекло се превърна за западния свят в символ на талибанския режим в Афганистан, които го превърнаха в задължително облекло.

"Бурката" има своя арабски еквивалент - "никаб", получил разпространение под влияние на уахабитския ислям. Това голямо покривало за главата се допълва от дреха, оставяща само процеп за очите. Някои жени носят и слънчеви очила и ръкавици.

Коренът на думата "никаб" е арабски, от "накаба", което означава "продупчвам, правя отвори", защото оставя само две "дупки" за очите.

"Чадорът" в Иран е носеното от жените традиционно облекло, използвано днес преди всичко от спазващите строго религиозните обреди. Става дума за тъкан във формата на полукръг, затваряща се отпред, която няма нито отвори за ръцете, нито някакъв вид

закопчаване, като се придържа с ръце или със зъби, или чрез увиване на краищата му около талията. Носенето на чадора не е задължително в ислямската република, за разлика от покривалото за главата.