За пръв път българка е Кралица на киселото мляко
За пръв път българка е Кралица на киселото мляко / DarikNews. bg - Радка Минчева

За пръв път в четиригодишната история на конкурса за Кралица на киселото мляко българка спечели титлата по красота. 17-годишната Силвия Василева от Разград бе избрана от жури, в чиито състав влизаха четирима мъже: хореограф, художник, скулптор и журналист.

Силвия е ученичка в ПМГ"Акад. Никола Обрешков"-Разград, танцува в Средношколската формация на Капански ансамбъл-Разград. За нейна първа подгласничка бе определена рускинята Екатерина Турбина. Втора подгласничка е туркинята Сехер Мехмедова, която поздрави зрителите на чист български език, тъй като се оказа, че е родена в разградското село Стражец, в момента семейството й живее в истанбулския квартал Авджълар.

Кралица на киселото мляко се избира измежду участничките във фолклорните състави, които участват във вечерните концерти по време на тридневния Панаир на киселото мляко в Разград. Кандидатките дефилират в народни носии, представят свой национален танц, накрая играят ръченица. Кралицата и подгласничките, качени на файтон, водят дефилето на фолклорните формации по улиците на Разград.

Досега с титлата са се окичвали представителки на Русия, Словакия и Турция.

За пръв път българка е Кралица на киселото мляко
netinfo