/ iStock/Getty Images
Екип от американски и австралийски учени установи, че кафето увеличава издръжливостта по време на физически упражнения, като за целта са необходими само две чашки от ароматната течност, пише изданието Сайънс алърт.

Колко кофеин има в еспресото, робустата и турското кафе

Изследователите, водени от Брад Шонфелд от Нюйоркския университет, анализираха 300 научни труда, в които участвали 4800 души. От получените резултати се оказа, че приемът на кофеин подобрява резултатите на спортните тренировки. Продължителността на карането на велосипед нараства между 2 и 16 процента.

Това влияние се обяснява с въздействието на кофеина върху аденозиновите рецептори. В тях важа роля играе аденозинът, който подава химически сигнали, свързани с чувството за умора. Кофеинът се конкурира с аденозина и оказва противоположно въздействие.

Кой е най-подходящият час за първата глътка кафе? (ВИДЕО)

Средно една чашка кафе съдържа 95-165 милиграма кофеин. За подобряване на физическите резултати е необходима доза от 3-6 милиграма на килограм живо тегло. Това съответства на 210-420 килограма кофеин за човек, тежащ 70 килограма, което съответства на две чашки кафе.

Експерти препоръчват приемът на напитката да става от 45 до 90 минути преди тренировките.

Прочетете също:

Черното кафе помага за отслабване

Как кафето помага в борбата с килограмите


Кафето помага за свалянето на килограми

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА