/ Pixabay.com
Възрастните хора не трябва да консумират повече от четири чашки кафе еспресо дневно, за да не изтощят нервната си система, съветват руски учени, цитирани от сайта Лайф.

Дори мисълта за кафе „събужда“ мозъка

Според Антонина Стародубова от Здравната комисия към Московската община не е препоръчителна дневна консумация, надвишаваща 100-150 милиграма кофеин. А това е съдържанието на четири чашки еспресо. Ако това количество се надвиши, съществува опасност от изтощаване на нервната система, повишена възбудимост, обезводняване, нарушаване на съня, безпокойство и други нежелателни последствия.

В една чашка еспресо се съдържат обикновено около 80 милиграма кофеин, а в турското – до 200 милиграма при повечето сортове. При робустата количеството кофеин е най-голямо - до 325 милиграма.

Кой е най-подходящият час за първата глътка кафе? (ВИДЕО)

турско кафе
При повечето сортове турско кафе в една чаша има до 200 милиграма кофеин iStock/Getty Images

Безопасният дневен прием на кофеин зависи от печенето на зърната, сорта на кафето и начина му на приготвяне. Ако не се злоупотребява с тази напитка, можем да се насладим на нейния вкус и да получим от нея добро количество полезни витамини, антиоксиданти и минерални вещества. Най-полезното кафе е с малко захар плюс малко количество нискомаслено мляко.

Вижте също:

Кафето – най-добрият приятел по пътя към красотата (ВИДЕО)

5 практични приложения на кафето (ВИДЕО)

Трябва да го пробвате: Кофеин срещу целулит (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА