Храната има силно влияние върху функционалните и когнитивните процеси в мозъка. Има храни, които стимулират мозъчната активност, засилват паметта, подобряват настроението и дори увеличават коефициента на интелигентност. Ето 6 от най-полезните храни за мозъка:

Авокадо

За да подобрите функцията на мозъка, добавете към менюто си авокадо. Започнете деня с бомба от висококачествени белтъчини и полезни мазнини, за да имате енергия. Екзотичният плод съдържа здравословни мазнини, витамин Е, каротин, ликопен и други важни минерали.

Авокадо и бъркани яйца е идеалната енергийна закуска, а ненаситените мазнини ще помогнат на кръвта ви да циркулира по-добре и да поддържа мозъка ви свеж и бодър.

Авокадо
iStock/Getty Images

Нар

Повече фибри и антиоксиданти ще получите от сока на нара. Мозъкът е първият орган, който усеща последствията от стреса, затова правете всичко възможно да контрирате вредните му удари.

Разкриха кои храни подмладяват мозъка

Ядки

Ядките, особено орехите и бадемите, са изключително полезни за мозъка и нервната система. Те съдържат витамини А, Е и група В, а също така и калий, калций, фосфор и желязо, много фибри и добри мазнини. Те са по-добро решение от захарта и кафето.

Витамин Е е ключов за способността ни да обработваме информация.

8 ежедневни навика, които увреждат мозъка ни

Кафе

Кафето наистина е добро за мозъка. То съдържа много фибри, които ще балансират сърдечно-съдовата ви система. Всички знаем освен това, че кафето ни държи будни и ни зарежда с краткосрочна, но мощна енергия. Но не трябва да пием повече от 3-4 чашки на ден. И то без захар. Ако не ви се пие, дъвчете кафеени зърна – те са една от най-здравословните закуски на света.

кафе
iStock/Getty Images

Боб

Много хора забравят ползата от бобовите култури. Те са скромни, но много „умни”. И изключително евтини за количествата витамини, минерали, фибри и въглехидрати, с които ви снабдяват. Бобът изпраща постоянен поток от глюкоза право към мозъка ви, а това означава енергия и бодрост цял ден.

И още:

Осем златни правила за добро здраве на мозъка

Учени изброиха кои са най-полезните продукти за мозъка

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка

Храни в помощ на мозъка

Зелената салата подмладява мозъка

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук