/ /ThinkStock/Getty Images
Какво да сложим в чинията, за да запазим паметта и концентрацията си?
Изборът на храната на масата влияе върху функционирането на мозъка ни. Определени групи хранителни продукти имат мощно въздействие върху мозъчната енергия, способността за работа и настроението ни.

Ако направите правилния избор в чинията, може да помогнете на мозъка за по-добра концентрация и памет, да подобрите сетивните и моторните си умения, да овладеете стреса и дори да забавите стареенето на мозъчните клетки. Въпреки че няма храни, които да предпазват от заболявания като Алцхаймер или деменция, то някои от тях помагат за когнитивното здраве.
 

/ThinkStock/Getty Images

 
Пълнозърнести храни
 
Овесените ядки, пълнозърнестият хляб или кафявият ориз оказват положително влияние върху функциите на мозъка. Те предпазват организма от сърдечно-съдови заболявания, подобряват циркулацията на кръвта и достигането й до мозъка. Пшеничените зародиши са полезни за паметта, благодарение на богатото си съдържание на фибри, витамин Е и омега-3 мастни киселини. Зърнени култури са отличен източник на витамин В12, както и сложни въглехидрати, които помагат за добрата концентрация.
 

/ThinkStock/Getty Images

 
Боровинки
 
Боровинките са богати на антоцианини и антиоксиданти, които увеличават многократно способността ни да запаметяваме и обработваме по-бързо информацията. Изследвания показват, че консумацията им има ефект върху краткосрочната загуба на паметта.
 

/ThinkStock/Getty Images


Касис
 
Витамин С предпазва от дегенерация на мозъка, включително деменция и Алцхаймер. Освен това витаминът има отношение към предпазване от тревожност и стрес.
 

ThinkStock/Getty Images


Домати
 
Мощният антиоксидант ликопен, открит в доматите, помага в борбата със свободните радикали, които се появяват при болестта на Алцхаймер и деменция. Високото съдържание на витамин D, съдържащ се в доматите, подобрява настроението и дори предотвратява появата на депресия.
 

Thinkstock/Getty Images


Авокадо
 
Авокадото е източник на мононенаситени мазнини, омега-3 и омега-6 мастни киселини. То увеличава притока на кръв в мозъка и защитава, както целия организъм, така и „двигателя” ни от вредното въздействие на свободните радикали.
 

Ядките са богати на полезни мазнини, минерали и антиоксиданти, които са полезни и за сърцето
ThinkStock/Getty Images


Ядки
 
Ядките, особено орехите и бадемите са изключително полезни за мозъка и нервната система. Те съдържат витамини А, Е и група В, а също така и калий, калций, фосфор и желязо. Достатъчният прием на витамин Е може да подпомогне да се предотврати когнитивният спад, особено при възрастните хора. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в орехите, са от особено значение за правилното функциониране на мозъчните мембрани.

Витамин Е съдържат и зелените зеленчуци, аспержите, маслините, семена, яйцата, кафявият ориз и пълнозърнестите храни.
 

Любителите на черния шоколад със сигурност ще се зарадват да научат, че той е полезен
ThinkStock/Getty Images


Черен шоколад

Истинските видове черен шоколад съдържат най-малко 70% какаови флаваноли, които увеличават притока на кръв в мозъка. Влияе за подобряване на когнитивните функции и увеличаване бодростта на организма.
 
В подобна класация не трябва да бъде пропускана и водата - храна за мозъка. Водата е сред най-полезните вещества за нашето здраве и дава енергия за всички мозъчни функции - мисли, действия, процеси. Често липсата на концентрация или главоболие се дължи на дехидратация. Според учените не само тялото се дехидратира, но и мозъка, което му пречи да работи нормално.
 

ThinkStock/Getty Images


Освен здравословното хранене и упражненията помагат на мозъка. Изследвания показват, че редовните упражнения подобряват когнитивната функция, забавят процеса на психическото стареене и помагат за обработването на информацията по-ефективно.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук