Въвеждат паричен залог имигрантите-домашни помощни в Италия
Въвеждат паричен залог имигрантите-домашни помощни в Италия / netinfo

Италианското правителство предвижда чужденците, работещи като домашни помощници и гледачи на болни и възрастни хора, да бъдат извадени от общата имигрантска квота.

Освен това се предвижда и даването на право на гласуване за имигрантите, както и затварянето на временните центрове за задържане на имигранти, съобщи „ПронтоСофия”.

Според вестник „Стампа“ очаква се проектът с тези новости да бъде одобрен през следващата седмица. Инициативата за проектозакона е на министрите на вътрешните работи и на социалната солидарност Джулиано Амато и Паоло Фереро.

Важна новост ще бъде и въвеждането на „зестра“ или „паричен залог“ за имигрантите, работещи в италианските домакинства. Те ще могат да идват на Апенините свободно, след като депозират в банката определена сума. Тя ще им бъде върната по време на престоя им в страната.

Това не се отнася за българите и румънците, които вече са граждани на ЕС и за които трудовият пазар в тази сфера беше напълно либерализиран.

Многобройни полемики предизвиква сред дясно-центритката опозиция намерението на правителството да затвори постепенно всички временни центрове за имигранти.

Най-напред това ще стане с центровете в Рагуза и Кротоне. Очаква се в бъдеще те да бъдат заменени от „структури за пребиваване преди експулсиране“.

Идеята е в тях да бъдат пращани само нелегално пребиваващите чужденци с неидентифицирана личност. Чужденците, изтърпяващи присъди в италианските затвори, ще бъдат връщани директно в родните им страни, а няма да преминават през центровете за имигранти, както е сега.

В момента в италианските затвори има 13 хиляди чужденци.