Опасностите, свързани с незалепващите тигани, се засилват, пише агенция "Фокус". Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, пер- и полифлуороалкилни вещества са открити в хиляди потребителски продукти, включително незалепващи тигани и опаковки за храна за вкъщи.
Клас синтетична пластмаса, тефлонът се използва като незалепващо покритие върху съдовете за готвене. Проучване от 2022 г., публикувано в списание Science of the Total Environment, обаче предполага, че тефлонови фрагменти могат да бъдат неволно консумирани от хората, когато съдовете за готвене са повредени. Използвайки специална техника, наречена Raman Imaging, група изследователи откриха, че всяка драскотина върху незалепващ тиган може да освободи повече от 9000 пластмасови частици.
Тези токсични "вечни химикали“ могат да бъдат свързани с множество здравословни проблеми, включително различни видове рак, диабет и рискове при бременност (въпреки че изследванията, определящи точните ефекти, все още продължават). Веднъж погълнати, тези химикали могат да се задържат в тялото за неизвестен период от време. Поради тази причина е добра идея да изхвърлите повредените незалепващи тигани и да ги замените с по-издръжлива алтернатива.
Неръждаемата стомана е чудесен избор, защото е естествено незалепваща, не съдържа перфторирани мастни киселини, загрява се бързо и е подходяща за фурна. Чугунените, камениновите и керамичните тигани са друга алтернатива.
Керамичните съдове също са вариант. Керамичните тигани имат нетоксични покрития, които могат да издържат на висока температура и са подходящи за съдомиялна машина (въпреки че е най-добре да миете керамичните съдове на ръка, тъй като силните препарати могат да започнат да увреждат глазурата).