Все по-малко жени искат сватба в бяло
Все по-малко жени искат сватба в бяло / снимка: Reuters, архив

Какво е общото между Рийз Уидърспуун, Гуен Стефани и Джесика Бийл? И трите се отказаха от традиционната бяла сватбена рокля, когато се омъжиха, предпочитайки вместо това да минат под венчило с цветни рокли. Изглежда, че все повече дами са завладени от тази тенденция.

Ново изследване установи, че 25 на сто от младите булки обръщат гръб на белите рокли и вместо тях избират да носят червено, розово или синьо в сватбения си ден. 27% от дамите между 18 и 24 години не биха се омъжили в традиционното бяло.

9% от анкетираните заявили, че биха предпочели да носят червена рокля, 5% биха последвали примера на Джесика Бийл, която се омъжи в розова рокля, а 4% са категорични, че искат да минат под венчило в синьо. За сметка на това 85% от жените между 35 и 44 години искат сватба в бяло.

Изследването установило още кои цветове свързваме с различни събития и емоции. Така червеното е цветът, който представлява любовта, а жълтото е най-популярният избор за представяне на щастие. Майките оказват най-голямо влияние при избора на цветове от дъщерите им. За сметка на това над една трета от мъжете заявили, че любимият им отбор е повлиял на избора им на любим цвят, допълва БГНЕС.

„Човешките същества имат вродена нужда да принадлежат към племе. По същността си те създават емоционална връзка чрез цветовете”, заяви Карън Халър от компанията 3М, която осъществила изследването.