Война срещу Великденския заек в Нова Зеландия
Война срещу Великденския заек в Нова Зеландия / БГНЕС
Новозеландска екологична организация застана срещу Великденския заек и поднови войната срещу една от най-ужасните природни напасти срещу страната, съобщава БГНЕС.

Организацията Environment Canterbury обяви, че иска хората да си изберат алтернативен символ на Великден, който да е различен от зайците, които нанасят огромни щети на страната. “Те са екологично проклятие. Преди години имаше подобен дебат и решихме да изберем Великденското киви”, заяви Марк Олдфийлд, представител на организацията.

Зайците са вкарани в Нова Зеландия през 19 век с цел развитие на търговия с кожите им. В последствие обаче те се размножават до такива големи размери, че нанасят сериозни щети на околната среда в страната, като изяждат рядката растителност и причиняват ерозия на почвата по този начин. Същевременно през 1997 г. е въведен легален вирус, който унищожава тези животни с цел да се намали броят им значително.

Заекът като символ на Великден се споменава за първи път в писмени документи от 16 век и се свързва с Германия. В Нова Зеландия обаче изглежда кивито ще успее да го измести като великденска икона, защото снася огромно яйце, което е 6 пъти по-голямо от яйцето, което птица с неговите размери трябва да снася.