От растението се извлича масло, което може да се използва при различни здравословни проблеми
Вечерната иглика произхожда от Северна Америка. Растението с красиви жълти цветове цъфти в периода май-октомври, когато се и бере, съобщава Vbox7. Наименованието му се свързва с времето, когато разтваря своя цвят – през нощта.

Вечерната иглика е изключително полезна, заради богатото съдържание на гама-линоленова киселина, който е от съществено значение за доброто ни здраве. От растението се извлича масло, което може да се използва при различни здравословни проблеми.

Регулира хормоните

Поради високото съдържание на есенциални мастни киселини, вечерната иглика помага при регулирането на хормоните при менопауза и ПМС. Маслото е ефикасно средство и за стимулиране на женската репродуктивна система.

Помага при кожни проблеми

Гама-линоленовата киселина има силно противовъзпалително и антибактериално действие. Маслото от вечерна иглика хидратира в дълбочина и успокоява раздразненията и зачервяванията. Препоръчва се при акне, екземи, псориазис и други кожни раздразнения.

Предотвратява сърдечни проблеми

Маслото от вечерна иглика намаля риска от сърдечносъдови заболявания, като намалява хорестерола, както и риска от образуване на съсиреци, регулира кръвното налягане и поддържа кръвообращението.

Помага при ставни проблеми

Силните противъзпалителни свойства на вечерната иглика спомагат за превенция от артрити. Гама-линоленовата киселина намалява загубите на калций и спомага за по-лесното му усвояване от костите, като така ограничава риска от развитие на остеопороза.

Маслото от вечерна иглика помага още при сухота в очите, косопад, хронична умора и диабет.