Вече установяват Алцхаймер чрез кръвен тест
Вече установяват Алцхаймер чрез кръвен тест / снимка: Guliver/Getty Images

Американски учени разработиха кръвен тест, чрез който с 90-процентова вероятност може да се диагностицира болестта на Алцхаймер.

Революционният тест позволява откриването на когнитивни нарушения две-три години преди заболяването да започне да се проявява. Тестът е дело на учени от Медицинския център към Джорджтаунския университет. Планира се да се започне да се използва масово след около две години.

Разработването му е отнело пет години, при участието на 525 здрави доброволци на възраст от 70 години нагоре. Всички те са били подлагани регулярно на теста, като в 74-ма от тях са били открити леки до умерени когнитивни нарушения, свързани с отслабването на паметта и способността за концентрация, отбелязва БГНЕС.

В резултат на проведените биохимични анализи учените отделили 10 фосфолипиди, които могат да указват за разрушаване на миелиновата обвивка на мозъчните клетки, причиняващо когнитивни нарушения. Страдащите от Алцхаймер са 35,6 млн. души. Предвижда се към 2050 г. броят им да достигне 115,4 млн.