В Русия проверяват „Последното изкушение на Христос”
В Русия проверяват „Последното изкушение на Христос” / снимка: БГНЕС, архив

Московската прокуратура ще провери скандалния филм на Мартин Скорсезе „Последното изкушение на Христос” за екстремизъм, съобщи РИА Новости.

Това се казва в отговора на заместник-главния прокурор на Русия Виктор Грин на питане на депутата в Държавната дума Александър Старовойтов. Депутатът се обърна към прокуратурата с молба да провери дали във въпросния филм и в качените в интернет видеозаписи на пънк групата Пуси Райът има наличие на елементи на екстремизъм.

По поръчение на Главната прокуратура на Руската федерация московската прокуратура организира проверка на смисловата насоченост в „Последното изкушение на Христос”, след което ще бъде взето решение, съобщиха от ведомството.

БГНЕС припомня, че „Последното изкушение на Христос” е филмиран през 1988 г. по книгата на Никос Казандзакис. Той представя една изключително противоречива версия за живота на Спасителя. Заради това писателят е отлъчен от Гръцката православна църква, а малко по-късно е принуден да напусне родината си. Филмът беше забранен в Гърция.