Паметник на Чебурашка ще бъде издигнат в руския град Кисловодск, Ставрополска област, където се проведоха снимките на новия пълнометражен филм „Чебурашка“, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на местната администрация.

Почина създателят на Чебурашка

„Идеята вече е одобрена от Общинския съвет. Планираме да инсталираме скулптурата на ул. „Карл Маркс“, каза кметът на града Евгени Мойсеев.

Кметът нарекъл улицата, където ще бъде поставен паметникът, „Чебурашкинска“. Жителите на града започнали да наричат така ​​досегашната улица „Карл Маркс“ поради многобройните туристи, които питали къде е сниман филмът, обясниха от администрацията.

На 1 януари в Русия се състоя премиерата на игралния филм „Чебурашка“. Той стана най-касовият филм в историята на руското филмово разпространение. Към този уикенд февруари лентата събра боксофис от почти 6 милиарда рубли (около 80 млн. евро). Филмът все още се прожектира по руските кина.

В Русия има вече няколко паметника на Чебурашка, като първият от тях е издигнат в гр. Раменское, Московска област, през 2005 г.

Чебурашка е литературен герой от произведенията на руския писател Едуард Успенски (две повести и две пиеси) и от анимационните филми на режисьора Роман Качанов.

Чебурашка и крокодилът Гена „оживяват" в игрален филм

Чебурашка е животно от женски пол и от незнаен за науката вид, с кафява козина, големи добри очи и огромни уши. Намерено е в щайга с портокали, докарана в големия град от далечна тропическа страна. Неговият най-добър приятел е крокодилът Гена, който работи в зоологическата градина като крокодил.

За първи път Чебурашка се появява като персонаж в книгата на Успенски „Крокодилът Гена и неговите приятели“ през 1966 г., а три години по-късно по нея е направен анимационен филм
Христо Кьосев/БТА