В Чувашия обявиха война на думата „о’кей”
В Чувашия обявиха война на думата „о’кей” / netinfo

Властите в руската република Чувашия предлагат да бъде прекратено използването на английската дума „о’кей” и тя да бъде заменена с руската дума „добро”, пише вестник „Новие известия”.

Решихме да заменим английската дума „ОК” с „добро”. Ще се борим за чистотата и красотата на руския език, заяви министърът на културата на Чувашия Наталия Володина, цитирана от БГНЕС. Тя не обясни какви мерки ще се прилагат при тази борба.

Езиковеди припомнят, че носителите на руския език започнаха да използват „ОК” предимно в SMS-ите и в Интернет, защото е по-кратка от думата „хорошо”. Това се обяснява с тенденцията към спестяване на езикови средства, характерна за всеки език. Думата „добро”, предложена от чувашките чиновници, в разговорната реч наистина е синоним на думите „договорились” /разбрахме се/ или „хорошо” /добре/, но в последно време в това си значение практически е излязла от употреба.

С указ на президента на Чувашия Николай Фьодоров 2008 година е обявена в републиката за Година на добрите дела, чийто лозунг е чувашката пословица „От добри дела не можеш да се умориш”. Не е изключено желанието да се върне в употреба думата „добро” да е свързано с намеренията на властите да популяризират „добрите дела”, отбелязва изданието.