Успех за България! Елица и Стунджи са 5-ти на “Евровизия”!
Успех за България! Елица и Стунджи са 5-ти на “Евровизия”! / netinfo

На престижното пето място се класираха Елица Тодорова и Стоян Янкулов – Стунджи на международния конкурс “Евровизия”. За песента им “Вода” гласуваха жители на 27 европейски държави. Финалът на конкурса беше в събота срещу неделя през нощта в Хелзинки. Сърбия спечели 52-то издание на “Евровизия”.

Най-много точки, както се и очакваше, Елица и Стунджи получиха от Гърция – 12. По 10 точки ни дадоха Испания, Кипър и Унгария. Съседите ни от Македония прибавиха към резултата ни 8 точки. Със 7 ни възнаградиха Словения, Чехия, Малта. Най-малко получихме от Латвия и Естония – съответно по 2 и 1 точки.

Преди всички точки на зрителите от Европа да бъдат преброени, в един момент България застана на второ място, но по-късно беше изместена от други държави. Страната ни събра общо 157 точки.

Петото ни място на тазгодишното издание на “Евровизия” автоматично ни изпраща на финала на конкурса през 2008 година в Сърбия.

Елица Тодорова и Стоян Янкулов бяха първите ни представители на финал на конкурса. През 2005 група “Каффе” не събра необходимите зрителски гласове, за да отиде на него. Миналата година Мариана Попова също не успя да се пребори.

Междувременно на официалната страница на конкурса - eurovision.tv беше публикувано класирането от полуфинала на “Евровизия”. Досега нито една от 10-те класирали се за финала държави не знаеше на кое място е била на полуфинала. От списъка става ясно, че още тогава България е събрала 146 точки, които са й отредили 6-тото място.

Молитва” се казва песента на Мария Серифович, с която Сърбия спечели 52-то издание на “Евровизия”. Това е първото самостоятелно участие на страната на конкурса, след като Черна гора се отдели от нея чрез референдум.

На второ място беше класирана песента на Украйна. Третото и четвърто място са за представителите на Русия и Турция.

42 държави участваха на тазгодишното издание на “Евровизия”, което се проведе в столицата на Финландия. Домакин на конкурса догодина ще е страната победител – Сърбия.