/ iStock/Getty Images
Просторна, чиста и почти напълно прозрачна, необичайна нова обществена тоалетна се появи в парк в Токио - но за щастие стените стават непрозрачни, когато заключите вратата.
Когато не се използват, трите стилни отсека са полупрозрачни, с лилаво стъкло за мъже и розово за жени, както и оборудваното с жълти стъкла отделение, което е предназначено за преобличане на бебета.

Стените се поддържат прозрачни от електрически ток, преминаващ през тях. Заключването на вратата намалява тока, осигурявайки усамотеност за ползващите, т.е. няма опасност който е вътре всички да бъдат разкрити при внезапно спиране на тока.
Тоалетните са част от проект на фондацията с идеална цел Nippon, която възложи на редица от видни архитекти да преосмислят как биха могли да изглеждат обществени съоръжения.

Прозрачните тоалетни в парка Йойоги Фукамачи са дело на архитекта Шигеру Бан, който искал да се справи с няколко от най-големите притеснения на хората относно обществените тоалетни, каза представителката на фондация Nippon Кана Саджи.
"Като правим тоалетните прозрачни, можем да облекчим страховете на хората за тяхната чистота, но и по отношение на безопасността, защото можете да видите, че вътре няма никой скрит", каза тя пред Франс прес.

Концепцията се хареса на поне една местна жителка, 41-годишна домакиня, която каза, че й харесва колко чисти са съоръженията, тъй като обществените тоалетни често са „тъмни и мръсни“.

А Масатака Цучигами, на 55 години, друг местен жител, каза, че се доверява на технологията зад прозрачните стени и не се притеснява, че изведнъж стените ще станат прозрачни точно в момента, когато той „си върши работата. Според него дори това да се случело, „няма да е толкова лошо - всички сме родени голи!"
БГНЕС