/ iStock/Getty Images
Предметът е изработен с ювелирно майсторство и впечатлява с изящните си линии
"Нов, изключително интересен експонат вече е притежание на Музея на котвата в Ахтопол" съобщи уредникът му Атанас Орачев.

"Това е енеолитна каменна тесличка открита в Ахтополския залив. Ценната археологическа находка е намерена от водолаза Мирослав Димитров, който дарил предмета в музея.
Тесличката вероятно е от времето на ранната каменно-медна епоха или приблизително началото на петото хилядолетие преди Христа", каза Орачев.

Какво откриха при подводните проучвания на Ченгене скеле край Бургас

Предметът е изработен с ювелирно майсторство и впечатлява с изящните си линии. Орачев разказа, че през 1982 и 1983 година по време на подводната археологическа експедиция "Космос" в Ахтополската акватория също е открита енеолитна каменна тесличка.

През 2014 година е открит пък керамичен фрагмент, който познавачи на праисторията на Мала Азия и Югоизточна Тракия също определят като "ранноенеолитен". "Постъпилият сега в сбирката артефакт е поредно доказателство, че Ахтопол се очертава като едно от най-ранните селища по Странджанското Черноморие", смята Орачев.

Находката е изключително ценна. Дарения като това не само правят експозицията по-интересна за посетителите, те неизменно допринасят за обогатяване на историята на Ахтопол и Южното Черноморие.

"Когато местните хора видяха, че музеят е построен и работи активно, започнаха да даряват. По-голямата част от експонатите се дължат именно на такива дарители", добави Орачев.
БТА