/ iStock/Getty Images
Прасетата не се славят с интелигентност. Оказва се, че са по-умни, отколкото си мислим, след като еколози наблюдаваха, как те използват сечива, за да ровят в Парижката зоологическа градина, съобщи Си Ен Ен.

Мередит Рут-Бърнстийн забелязала необичайното поведение у семейство критично застрашени висаянски свине. Майката Присила ровела листата и пръстта с пръчка в устата.

Прасе рисува в южноафрикански приют за животни (ВИДЕО)

"Тя оставяше листа, преместваше ги на друго място, ровеше със зурлата си - описва наблюденията си Рут-Бърнстийн. - По едно време захапа плоска кора с размери около 10 х 40 см и започна да рие с нея, да копае, повдига и изтласква пръстта доста енергично и ефикасно".

Присила толкова впечатлила Рут-Бърнстийн, че тя я посетила многократно през 2015 г., 2016 г. и 2017 г. с екип изследователи, които са променяли елементи в заграждението, за да следят реакцията й, както и тази на "съквартирантите" й.

През първата година прасетата не използвали много оставените им пособия. През 2016 г. Присила и женската й челяд вече риели с пръчките в кръг и така изграждали гнездо. Били - партньорът на Присила обаче бил доста тромав.

Козичките са умни и дружелюбни като кучетата

Учените отбелязаха, че със сечивата прасетата копаели по-неефикасно, отколкото с копита или със зурли. Остава въпросът защо тогава го правят - дали се забавляват, или пръчките и дървесната кора носят някакво предимство, което убягва на специалистите.

Много малко животни използват сечива като хората. Приматите като шимпанзетата и орангутаните достигат с тях до храна. Гарваните също са сред сръчните представители на животинското царство.
Това умение на висаянските свине е не само бонус що се отнася до интелекта на прасетата. То дава насоки за еволюцията на познанието и за връзката на животните със средата, обясниха учените.

"Може да си мислим, че само хората променят околната среда, за да подобрят живота си, но макар и по различен начин, много други видове също го правят" - каза Рут-Бърнстийн.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА