Умира най-старата полярна мечка, отгледана в зоопарк
Умира най-старата полярна мечка, отгледана в зоопарк / http://animalwatch.ca
На достолепната за своя вид възраст, 41 години, най-старата полярна мечка, отгледана в зоопарк, умира в Канада след като е привлякла над 18 милиона зрители, съобщи Франс прес.

Деби, въпреки че е прехвърлила 41 години и осем месеца, продължава да е една от атракциите на зоопарка Асинибоан в Уинипег и през повечето дни се появява, за да каже "Здрасти!" на трето поколение посетители. Но преживялата толкова много радости сред хората мечка показва признаци на напредналата си възраст и прогнозата за възстановяване от свързаните с нея медицински проблеми не е добра.

Решението да съобщят нерадостната новина е на ръководството на зоопарка, тъй като Деби "означава толкова много за много хора". Важното в случая е, че мечката храбро се е преборила, за да доживее двойно повече от връстниците си на свобода чак до 2008 година, обявена за "Година на полярната мечка".

Пристигнала в зоопарка като осиротяло бебе от руската част на Арктика през далечната 1967 г., Деби се е радвала на шест здрави потомства с партньора си Скипър и дори на последния си рожден ден през миналата година е зарадвала учените с игривостта си.

Любимо занимание на 300-килограмовото животно, записано в Книгата за рекорди "Гинес" още приживе, било доброто похапване.