/ iStock/Getty Images
Учени от Масачузетския университет в САЩ са описали "еволюционно причудлив" вирус с необичайно дълга опашка, който сравняват с приказната дългокоса героиня Рапунцел, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на публикация в сп. "Байолоджикъл кемистри".  

Вирусът P74-26 спада към групата на бактериофагите, което означава, че заразява изключително само бактерии. Той живее в екстремната среда на горещите извори и е способен да инфектира най-устойчивите микроорганизми на планетата.

Структурата на бактериофагите се различава от тази на вирусите, които са опасни за хората и животните. Те се състоят от островърха протеинова обвивка, съдържаща ДНК, и прикрепена към нея опашка. В повечето случаи опашките на бактериофагите са с микроскопични размери, но при "Рапунцел" те са 10 пъти по-дълги от обичайното, като дължината им достига почти един микрометър.

Авторите на настоящото изследване са установили, че дългата опашка на вируса P74-26 му помага да прониква в най-устойчивите бактерии и да ги заразява. Той е и най-стабилният известен бактериофаг, способен да издържа на температури над 70 градуса по Целзий.

Учените са открили, че опашката на бактериофага е съставена от множество малки градивни елементи, които са способни да променят формата или структурата си, за да образуват желаната конструкция.

Специалистите са изследвали опашката на "Рапунцел" с помощта на криоелектронна микроскопия и са установили, че градивните елементи са прикрепени един към друг, подобно на частите на конструктор "Лего". 

Наблюденията показват също, че градивните елементи на P74-26 са значително по-големи от тези на други бактериофаги. Възможно е те да са се образували, когато неизвестен древен вирус е слял своите блокове в един протеин. В бъдеще учените възнамеряват да извършат генетични манипулации, за да променят дължината на опашката на бактериофага и да оценят промените в поведението му.

Вирусите-бактериофаги привличат все по-голямо научно внимание. Те могат да се окажат ефективни при лечението на упорити бактериални инфекции, които антибиотиците не могат да излекуват. Анализирайки структурата им, учените ще могат да разберат по-добре свойствата на вирусите и на базата им да разработят нови лекарствени продукти.