/ iStock
Въпреки че учените понякога се занимават с по-малко важни проблеми, като например неотдавнашната мисия на учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) да намерят идеалния начин за отваряне на Орео, много от тях в областта на изкуствения интелект и технологиите продължават да изобретяват нови и иновативни технологии в полза на човечеството.

Според статия в „Yup That Exists“ сръбски учени са създали нещо, което са нарекли "течни дървета", което може да означава положителен пробив в няколко научни области.

Изобретението е дело на екип от изследователи, работещи в Белградския университет. Тези течни дървета се наричат течни, защото учените са използвали нанотехнологии, за да създадат течно вещество вместо дърво, като същевременно са запазили много от същите свойства.

Течните дървета представляват резервоар, пълен с вода и микроводорасли, които биха могли да бъдат алтернатива на дърветата в градските райони. Въпреки че за някои това може да звучи като недомислица, очевидно технологията би могла да промени правилата на играта за доста индустрии.

Те са създадени с помощта на целулозни нановлакна - малки влакна, които се намират в стените на растителните клетки. Тези влакна се считат за усъвършенстван материал от биомаса и могат да се използват за различни цели в сектори като електроника, строителство, храни, медицина, производство на енергия, козметика и здравеопазване. Учените са преработили тези нановлакна в течна форма, създавайки течност с висока здравина и издръжливост, подобна на дървесината.

Нанотехнологиите не са нещо ново и много идеи и концепции, които оформят разбирането ни за тази област, датират от средата на 20-ти век. Тя е широко застъпена във филми като "Терминатор", "Черната пантера" на Marvel и други в рамките на научнофантастичния жанр. За разлика от фалшивите джаджи в тези филми, тези нановлакна и течни дървета са истински и изключително гъвкави.

Една от големите причини, поради които изобретяването на течните дървета се разглежда като полезна иновация и алтернатива на дървото, е, че поради свойството си на течност, те могат да бъдат изработени в безкраен брой форми и размери. Този вид гъвкавост им дава ясно предимство пред нещо като дърво, като същевременно запазва много от неговите свойства.

Друг изключително приложим елемент на това ново вещество е, че то може да бъде произведено от различни растителни източници, дори от странични материали от горското и селското стопанство.

Изсичането на горите и търсенето на ресурси е важен фактор във филма на Джеймс Камерън "Аватар", както и огромно опасение на много активисти за опазване на околната среда, тъй като продължаваме да изчерпваме ресурсите на Земята. Течните дървета биха могли да намалят отпадъците в индустриите, които оказват влияние върху това, и да послужат като устойчив, екологичен ресурс занапред.
 
БГНЕС