/ Thinkstock/Getty Images
Учени съставиха най-голямото родословно дърво в света, използвайки данни от генеаложкки уебсайт, съобщи Сайънс алърт. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".
 
Картата включва около 13 милиона души от средно 11 поколения. Броят е впечатляващ, но още по-удивително е това, което семейната история разкрива за начина на живот в миналото.
 
Специалистите са използвали данни от сайта Geni.com заради начина, по който той дава информация за продължителността на живота. Те са прегледали данните от повече от 86 милиона публични профили. За да елиминират социоикономическите тежести, учените са сравнили част от информацията с 80 000 акта за смърт във Върмонт. Накрая се оказали с достатъчно надеждни данни за 5,3 милиона родословни дървета, най-голямото от които обхваща 13 милиона души, живели от 1650 г. до 2000 г.
 
След 30 години: дизайнерски бебета и секс за удоволствие

Тази огромна мрежа се състои предимно от хора от Европа и Северна Америка, като дава информация за моделите на продължителността на живота, браковете между родственици, миграцията, генетичните връзки.
 
Изследването вече разкри интересна информация за движението на хората и дълголетието. Обхванатите от изследването жени са сменяли местожителството си повече от мъжете, но мъжете са стигали по-далече, като дори са сменяли и държавата. Възможно е причините за това да са икономически, каза Янив Ерлих от екипа. Мъжете са наследявали земя или магазин, които са ги задържали по родните места. Надалече са заминавали заради войни или икономически проблеми.
 

Thinkstock/Getty Images


С развитието на транспорта започнали по-дълги миграции. Хората, родени преди 1800 г., обикновено са намирали партньори в радиус до 8 км. До 1850 г. това разстояние станало 19 км, а до 1950 г. - 100 км. В края на 19 в. обаче, въпреки пика в развитието на транспорта, сватбите между роднини са били най-чести. От 1950 г. до началото на 19 в., браковете в Европа и Северна Америка често са били между братовчеди четвърто коляно.
 
Данните в родословното дърво дадоха възможност на специалистите да анализират степента, до която гените помагат за дълголетие. Според резултатите генетиката осигурява само 16% от необходимото за достигане на дълбоки старини, в сравнение с 25% според други проучвания.
 
Според някои изследвания тютюнопушенето съкращава живота с 10 години. Това означава, че изборът, който правим, се отразява върху продължителността на живота повече от наследствеността.
БТА