Учени са на път да разгадаят една от най-големите арктически загадки
Учени са на път да разгадаят една от най-големите арктически загадки / Guliver/Getty Images

Канадски изследователи повдигнаха булото над една от най-големите загадки в арктическите изследвания, откривайки останки от един от двата кораба от неуспешната експедиция на британския полярен изследовател сър Джон Франклин в търсене на Северозападния морски път през 19-и век, предадоха световните информационни агенции.

Откритието ще подкрепи претенциите на Канада над ключовия морски търговски път.

"Макар да не знаем кой от двата кораба "Еребус" или "Терър" е намерен, разполагаме с достатъчно информация, за да потвърдим автентичността му. Надяваме се, че находката ще ни помогне да открием и втория кораб и да научим повече за случилото се с Джон Франклин и хората му", се казва в изявлението на канадския премиер Стивън Харпър.

Съдбата на експедицията вълнува поколения канадци, особено заради мрачната участ на екипажа и прокрадващите се истории за канибализъм сред отчаяните моряци.

Сър Джон Франклин потегля от Англия към Арктика на 19 май 1845 г. с корабите "Еребус" и "Терър" и 128-членен екипаж, за да търси Северозападния морски път между Атлантическия и Тихия океани. Последната среща на експедицията с европейци датира от август същата година, когато Франклин и хората му се засичат с два китоловни кораба в Бафиново море. Впоследствие корабите на британския изследовател засядат в ледовете и остават така година и половина. Джон Франклин и 23 други членове на екипажа умират на 11 юни 1847 г. при неизяснени обстоятелства, според записка на участник в експедицията, преживял тази дата. На 22 април 1848 г. 105 оцелели напускат корабите и потеглят пеша към твърда земя. Никой от тях не оцелява. Двата кораба са погълнати от ледовете.

През годините са организирани множество експедиции в опит да се изясни съдбата на Джон Франклин и хората му. Търсенията започват още в средата на 19-и век, непосредствено след края на гибелната експедиция на британския изследовател.

"Корабите на Франклин са важна част от историята на Канада, тъй като неговата експедиция полага основите на суверенитета на Канада над Арктика", казва още канадският премиер.

Глобалното затопляне и бързо топящите се ледени арктически покривки откриват възможността корабите, плаващи между Атлантическия и Тихия океани, да използват като пряк път търсения навремето от Джон Франклин Северозападен морски пасаж. Канада претендира за суверенитет над морския път, но от САЩ отказват да го признаят, настоявайки, че той се намира в международни води.

Източник: БТА