/ Thinkstock/Getty Images
Вдъхновени от крилата на водните кончета, учени от Великобритания са създали високоефективен и евтин аерогел от ново поколение, който може да послужи като изолационен материал, съобщи "Сайънс дейли".
 
Аерогелът е най-порьозният материал, познат на човека, и освен това е свръхлек - къс с размерите на семеен автомобил тежи под един килограм.
 
Употребата на аерогеловете обаче е ограничена, тъй като изсушаването им до твърд материал, без да се разруши деликатната им структура, е дълъг, труден и скъп процес. Специалисти от университета на Нюкасъл съобщават, че са открили разрешение на проблема, вдъхновени от водните кончета.
 
Вместо да сушат силициевия диоксид в изходната форма на новия аерогел - наподобяващ желе силикагел, при висока температура и налягане, учените са използвали сода бикарбонат, за да "издухат" водните молекули, улавяйки въглероден диоксид в порите. Начинът е сходен с този, по който водните кончета сушат крилата си.
 
Следващата стъпка ще бъде прилагането на процеса в по-голям мащаб с цел създаване на масивни панели, които могат да бъдат използвани като изолационен материал за домове и сгради.
 
"Крилата на водните кончета представляват свръхлек аерогел. Въпреки че съставляват под 2% от общото тегло на тези насекоми, те са достатъчно силни, за да ги пренасят на хиляди километри през океани и континенти", обясняват изследователите.
БТА