/ ThinkStock/Getty Images
Норвежки лекари открили необичайна закономерност - употребата на големи количества алкохол увеличава риска от инфаркт и други смъртоносни болести на сърцето и кръвоносните съдове при бедните, но не и при богатите хора.
 
Вижте кой е любимият алкохол на британците

В изследване, публикувано в списание PLoS One, се посочва, че през последните години биолози и лекари намират все повече доказателства, че продължителната употреба на алкохол не само води до цироза на черния дроб и нарушения в работата на мозъка, но и на други изключително тежки последици. Например, миналата година учени са установили, че злоупотребата с алкохол увеличава вероятността за развитието на седем вида рак и води до редица проблеми, свързани с работата на белите дробове, заради свързаните с тях нарушения в циркулацията на азотен оксид в организма.
 
Ерик Дегеру и колегите му от Норвежкия институт за обществено здравеопазване в Осло, проверили как употребата на големи количества алкохол влияе върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове на хората, наблюдавайки здравословното състояние на около 200 000 норвежци през последните 50 години.

Помага ли алкохолът за ораторските умения?

Интересували се предимно от това как различните неблагоприятни фактори, като например яденето на нездравословна храна, цигарите или алкохола, могат да променят начина, по който алкохолът влияе върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове.
 
Алкохолът поврежда мозъка само за 6 минути

Тези наблюдения неочаквано показали, че алкохолът оказва съвсем различен ефект върху богатите и бедните хора. Въпреки, че бедните средно са употребявали по-малко алкохол, отколкото богатите, пиенето на големи количества драстично увеличава вероятността от преждевременна смърт от инфаркт, атеросклероза и други проблеми със сърдечно-съдовата система.
 
Защо ни боли главата след пиене? (ВИДЕО)

От друга страна, умерена консумация на алкохол, не повече от 2-3 пъти седмично, напротив - намалява вероятността от смърт от сърдечно-съдови заболявания, и този благоприятен ефект отново е по-силно изразен при богатите хора (33%), отколкото при бедните (18%).
 
Само в най-крайните случаи, когато и богатите, и бедните правят запои почти всяка седмица, съдбата им е сходна - често умират от сърдечни заболявания.
БГНЕС