/ ThinkStock/Getty Images
Мнозина си позволяват няколко глътки алкохол "за кураж", когато им се налага да ораторстват пред други хора, но това не им помага, установиха немски учени, цитирани от "Дейли мейл".

Това вече не е на мода

Специалистите стигнали до този извод, след като провели експерименти със 120 участника, които се притеснявали да говорят пред публика. Всеки от тях трябвало да изнесе 3-минутна реч пред двама зрители, като предварително знаели, че ще бъдат заснети с камера и ще им бъде дадена оценка. На притеснените оратори им били предлагани три малки чашки с водка за 5 минути. Техните нерви се успокоявали преди словото, но те били оценени средно с 0,5 пункта по ниско, в сравнение с ораторстването им в трезво състояние.

Алкохолът поврежда мозъка само за 6 минути

Пилите алкохол се проваляли в зрителния контакт с публиката, владеенето на гласа и потока на мислите. А тези от притеснените оратори, които консумирали порткокалов сок преди експериментите, се справяли много по-добре.

Защо ни боли главата след пиене? (ВИДЕО)

Според учените от университета в Кьолн алкохолът спомага за потискането на тревожността, свързана с публичните изяви, но той им пречи на концентрацията и предизвиква сливане на някои думи. Поради тази причина ораторското им майсторство веднага бива оценено по-ниско от присъстващите. 
БТА