Тайната на силния удар на каратистите е скрита в мозъка
Тайната на силния удар на каратистите е скрита в мозъка / снимка: sxc.hu

Британски невролози откриха при каратистите с черен пояс специфични промени в микроструктурата на някои области на мозъка, които не се наблюдават при останалите хора.

Авторите на изследването, публикувано в списание Cerebral Cortex, отбелязват, че днес е известно много за физиологичните особености при професионалните спортисти, но неврологичните механизми, характерни за спортния елит, остават непроучени. Редица предишни изследвания показват, че в процеса на обучение на някои двигателни навици се променя не само мозъка, но и структурата на бялото и сиво вещество, уточнява БГНЕС.

Група учени под ръководството на Ед Робъртс от Империъл колидж в Лондон е провела серия от експерименти с група от 12 каратисти с черен пояс, който практикуват този спорт средно от 14 години.

С помощта на оборудване за триизмерна забавена снимка учените са регистрирали движенията на каратистите, в момента когато нанасят удар. Подобна задача са изпълнявали и контролната група от 12 души, които не са се занимавали с карате. Анализът на снимките е показал, че каратистите значително по-добре могат да контролират и координират движенията на крайниците си при удар.

Мозъкът на каратистите е бил изследван с магнитнорезонансна томография. „Томографията е показала значителни различия (между групите каратисти и обикновени хора) в микроструктурата на бялото вещество в горната част на мозъка и в двигателната област на кората - в зоните критично важни за управлението на произволните движения”, се посочва в статията.