Йода - учителят на джедаите, е един от най-знаковите персонажи от поредицата „Междузвездни войни“. Нови проучвания твърдят, че героят е базиран на същество, което наистина е съществувало някога.

На рисунка от ръкопис от XIV век е изобразено същество, приличащо на учителя Йода.

Историкът Деймиън Кемп открива рисунката в старинен ръкопис, който е писан по време на Средновековието във Франция - между XIII и XIV век. На нея ясно се вижда, че съществото е облечено в дълга червена роба. Ако се направи сравнение между рисунката от ръкописа и героят Йода, приликата е поразяваща.

Йода
gettyimages

Илюстрацията от ръкописа бързо се разпространява в интернет и мнозина смятат, че точно тя е вдъхновила Джордж Лукас да създаде легендарния герой от сагата.

7 малко известни факта за "Междузвездни войни"

Много от хората са на мнение, че това е просто едно невероятно съвпадение и Йода не е бил вдъхновен от старинния ръкопис. Някои обаче отбелязват, че съществото изобщо не може да бъде възприето като човек, заради извънредно дългите му уши. Други го сравняват с елф или пък с извънземно същество.

Самият Йода е бил изработен от гримьора Стюарт Фриборн. Със сложни техники за промяна на външния вид Фриборн е създал образа на джедая Йода, хуманоида Чубака и много други необикновено изглеждащи персонажи в „Междузвездни войни“.

Йода
gettyimages

Старинният френски ръкопис съдържа рисунки и на други странни създания, които силно наподобяват на различни герои от днешната научна фантастика.

Но мнозина не спират да си задават въпроса - как е възможно героят от поредицата и рисунката от XIV век да са толкова подобни.

И още:

„Междузвездни войни“ завладяха Кан (СНИМКИ)

4 май – Денят на „Междузвездни войни“

"Междузвездни войни: Последните джедаи" събра 45 млн. долара само за нощ

Уилям и Хари преминаха по червения килим на лондонската премиера на „Междузвездни войни“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Горчиво начало на снимките на „Междузвездни войни: Епизод IX”

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук