/ iStock/Getty Images
Природозащитници събраха 40 тона изоставени рибарски мрежи от острова с боклуци в Тихия океан този месец в мисия за почистването му, съобщи Асошиейтед прес.

Товарният кораб, оборудван с кран, отпътува от Хавай към сърцето на Тихия океан. Оттам бяха извадени предимно найлонови рибарски мрежи, в които се оплитат китове, костенурки, риби и корали.

Страните от Г-20 договориха мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци

Доброволците от института с идеална цел "Оушън вояджис" са извадили мрежите от мястото където се събират океанските потоци между Хавай и Калифорния. Групата е сред малкото, които вадят пластмаси от открит океан. Освен скъпо, това занимание отнема много време, а и може да е опасно.

Пластмасата вече е станала част от земната кора

Корабът се е върнал на 18 юни в Хонолулу. Там два тона пластмасови боклуци са отделени от рибарските мрежи и дарени на местни творци, които да ги превърнат в произведения на изкуството. Останалото ще бъде предадено на завод за преработка на боклуци, който да ги превърне в енергия.

В океаните всяка година се изоставя или губи по време на бури от 600 000 до 8000 тона риболовно оборудване. Други девет милиона тона пластмасови отпадъци - бутилки, торбички, играчки попадат в океана от плажовете и реките.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА