Семената от чиа са истинска суперхрана, богата на фибри, протеини, здравословни мазнини и други важни вещества, които подпомагат здравето, пише „Food News“.
Семената от чиа набират популярност едва от скоро, въпреки че са познати от хиляди години. Днес те са се превърнали в основен продукт за потребителите, които се грижат за здравето си. Семената от чиа са универсални и нямат силен вкус, което улеснява включването им в храната.
Например само две чаени лъжички от тези семена съдържат 13% от дневната норма за здравословни мазнини, 40% от дневната норма за фибри, 17% от дневната норма за калций и 23% от дневната норма за магнезий. Те съдържат и малки количества други хранителни вещества като цинк, фолиева киселина и витамин С.
Благодарение на високото си съдържание на разтворими фибри, семената от чиа помагат за намаляване на нивата на "лошия" холестерол, което намалява риска от сърдечни заболявания. Фибрите също така помагат за абсорбирането на захарта в кръвта, което понижава нивата на глюкоза в кръвта. А съдържащите се в семената омега-3 мастни киселини намаляват възпаленията и подпомагат здравето на сърцето.
Семената от чиа съдържат и редица антиоксиданти, като витамин С, лигнин, флавоноиди и фенолни киселини, които допринасят за имунната защита, като намаляват възпаленията. Благодарение на отличния баланс между протеини, здравословни мазнини и фибри, семената от чиа поддържат стабилни нива на енергия. Сложните въглехидрати в този продукт се усвояват по-дълго време и затова не предизвикват рязко покачване на захарта, което също може да повлияе на енергийните нива.
Семената от чиа набират популярност едва от скоро, въпреки че са познати от хиляди години. Днес те са се превърнали в основен продукт за потребителите, които се грижат за здравето си. Семената от чиа са универсални и нямат силен вкус, което улеснява включването им в храната.
Например само две чаени лъжички от тези семена съдържат 13% от дневната норма за здравословни мазнини, 40% от дневната норма за фибри, 17% от дневната норма за калций и 23% от дневната норма за магнезий. Те съдържат и малки количества други хранителни вещества като цинк, фолиева киселина и витамин С.
iStock/Getty Images
Семената от чиа съдържат и редица антиоксиданти, като витамин С, лигнин, флавоноиди и фенолни киселини, които допринасят за имунната защита, като намаляват възпаленията. Благодарение на отличния баланс между протеини, здравословни мазнини и фибри, семената от чиа поддържат стабилни нива на енергия. Сложните въглехидрати в този продукт се усвояват по-дълго време и затова не предизвикват рязко покачване на захарта, което също може да повлияе на енергийните нива.