/ Gulliver/Getty Images
Стрийт художникът Банкси закрива изложбената си зала в Лондон, открита на 1 октомври, след като тя работи по-малко от 2 седмици, съобщава британският творец на страницата в Инстаграм.

Творба със заменени британски депутати с шимпанзета се продаде за 12 млн. долара (ВИДЕО)

Проектът му "Брутен вътрешен продукт" неочаквано се появи в лондонския квартал Кройдън в началото на този месец. Тогава той обясни, че бил принуден да открие своята галерия-магазин, за да защити правото да използва бранда си, което някои компании се опитвали да експлоатират без разрешение.
 


В магазина на Банкси фигурираше бронираната жилетка, която художникът направи за рапъра Стормзи. С нея музикантът се яви на тазгодишния фестивал Гластънбъри. Арт салонът на Банкси бе украсен с часовници, на чиито циферблати бяха изрисувани плъхове - едни от любимите персонажи на стрийт художника.

Работите на Банкси, който повдига в своето творчество въпросите за социалното неравенство и лицемерието на властите, са популярни в цял свят. Художникът успя да съхрани в тайна своята самоличност - на никого, освен на най-близките му помощници, не е известно как изглежда и как се казва в действителност.
БТА