Учени от цял свят се опитват да разгадаят механизмите на стареенето и да проникнат в тази природна тайна.

Съществуват ли чудодейни таблетки за дълголетие или психологическият фактор влияе най-силно на продължителността на живота. Може би предстои да разберем.

Вижте някои от тайните на столетниците:

Мисао Окава - 118 годин

Мисао Окава е родена в Япония през 1898 година. Тя починала от инфаркт през 2015 година, но дотогава е била напълно здрава. Тя споделяла, че има малки тайни за дълголетие. Хранила се е три пъти дневно, а един път в месеца си е позволявала суши за вечеря. Мисао смятала също, че ако искаш да живееш дълъг живот, трябва да се научиш как да се отпускаш. Ако позволяваш на малките неща да те ядосват, съкращаваш живота си с няколко години. 8-часовият сън също бил важен, според нея.

Мисао Окава
netinfo

Гертруд Уйвър - 116 години

Гертруд Уйвър е родена на 4 юли 1898 година в Арканзас, където прекарва по-голямата част от живота си, работейки като домашна помошница. Тя починала от усложнения след пневмония само няколко дни преди да навърши 117 години.

Тя дори била поканила президента Обама на партито за рождения си ден.

Когато я питали за тайната на дългия й живот, тя казвала, че трябва да бъдеш смирен и да следваш естествените закони. Също да не се ядосваш за дреболии.

Столетниците по света и техните менюта

Сузана Мушат - 116 години

Сузана Мушат от Бруклин, Ню Йорк била най-възрастната жена в света, преде да почине на 116 години. Тя била последната американка, която е родена преди 1900-та година.

Сузана споделяла преди смъртта си, че почти всеки ден яде бекон и бъркани яйца за закуска. През целия си живот тя била напълно здрава и единственият здравословен проблем, който имала, било високото кръвно налягане. На 115 години загубила зрението си заради глаукома.

Сузана обичала да се облича добре и споделяла, че няма никакво значение на колко години си, за да носиш хубави дрехи.

Сузана Мушат
netinfo

Джерилин Тели - 116 години

Джерилин Тели е родена на 23 май 1898 година. Тя починала през 2015 година. Била много религиозна и често се молела да почине спокойно в съня си, когато и дойде времето. След като съпругът й починал на 52 години, тя прекарала живота си в дома си, заедно с дъщеря си.


Ема Морано - 115 години

Тя е най-възрастната жива европейка. Родена е на 29 ноември 1899 година в Италия. Тя споделя, че когато била на 20 години нейният лекар и препоръчал да яде по едно сварено и по едно сурово яйце всеки ден. Тя пие и чаша мляко с вечерята си. Според нея сънят също е важен за здравето. Тя си ляга всяка вечер в седем часа и става в шест.

И още по темата за дълголетието:
 
Тайните за дълголетие на най-старите близнаци в света

Столетник, не стъпвал на лекар, разкри тайната на дълголетието си

Тайната на дълголетието - без цигари и до 4 кафета дневно

Каква е тайната на дълголетието?