Рецепта за дълголетие - вино, зеленчуци и месо
Рецепта за дълголетие - вино, зеленчуци и месо / снимка: scx.hu

Дълго време се считаше, че средиземноморската диета е перфектната рецепта за дълголетие, но ново проучване показва, че не всички храни, включени в нея, имат еднакво полезно действие.

Учените установили, че консумирането на големи количества риба и морски дарове и малко млечни продукти, традиционно свързвано със средиземноморската диета, оказва малко или никакво влияние върху продължителността на живота. Но пиенето на чаша вино на ден, както и консумирането на големи количества плодове, зеленчуци и зехтин и ограничаването до минимум на червеното месо са рецептата за по-дълъг живот.

Учените, осъществили изследването, твърдят, че то е първото, което установява кои индивидуални части на диетата допринасят най-много за продължителността на живота. По време на проучването, при което са изследвани 23 000 души, било установено, че хората, които стриктно се придържат към средиземноморската диета, е 14% по-вероятно да са живи в края на осмата година, съобщава БГНЕС.

Според учените пиенето на вино допринася най-много за удължаването на живота, следвано от ограничаването на месото и приемането на повече плодове, зеленчуци и ядки.