Столетниците по света и техните менюта
Столетниците по света и техните менюта / БГНЕС

Искате да живеете 100 години? Колкото по-млади сте, толкова по-големи шансове имате да доживеете до и над 100 години. Учените обещават, че след десетилетия продължителността на живота ще достигне 150 години, благодарение на новите технологии.

Най-здравословните храни за студените зимни месеци

Но когато става въпрос за естествено дълголетие, факторите, които определят продължителността на живота, са много. Сред тях са храната и начинът, по който се храним. foodpanda, представя няколко от известните столетници и техните основни менюта:

Кралица Елизабет I

Кралица Елизабет 1 умира на 101 години, през 2002 г.
Нейни приближени разкриват, че менюто й е включвало основно риба и зеленчуци. Задължително е консумирала сьомга два пъти седмично и други разнообразни морски деликатеси още два пъти в седмицата. Месото, което се поднасяло на нейната трапеза, било единствено и само телешко.

Жан Калман

Жан Калман е най-старият човек, живял на Земята. Тя е включена в Книгата на рекордите на Гинес. Умира през 1997 г. на 122 години. До 85-годишна възраст е спортувала активно фехтовка, а до 100 години е карала колело. Задължително е започвала деня с капучино и кроасан с течен шоколад. Изяждала е по 1 кг. шоколад седмично и никога не се е лишавала от мазни храни, свинско месо, зехтин и маслини.

Баба Моисей

Художничката умира на 101 години като до последно рисува картини.
Споделя е, че се храни предимно с въглехидрати, като много обичала тестени изделия. Зеленчуковата пица е присъствала поне по няколко пъти в седмичното й меню.

Ървинг Берлин

Композитор, починал на 101 години, през 1989 г. Като човек на изкуството е обичал вкусната храна. Предимно се е хранел с месо и зеленчуци. Не е обичал да яде плодове, въпреки че си го е налагал заради полезните свойства.

Боб и Долорес Hope

И двамата съпрузи са столетници. Боб умира през юли 2003 г. на 100-годишна възраст, а Долорес - през септември 2011 г., на 102. Винаги са се хранили по 5 пъти на ден, а храната в чиниите не е надвишавала една шепа. Както е споделяла Долорес, „Ядем всичко, но гледаме да бъде балансирано и никога да не заспиваме преяли".