Сок от червено цвекло дава неподозирана мускулна сила на прекаралите инфаркт
Сок от червено цвекло дава неподозирана мускулна сила на прекаралите инфаркт / Thinkstock/Getty Images

Сокът от червено цвекло дава неподозирана мускулна сила на пациентите, прекарали инфаркт и представлява нещо като спанака за Попай Моряка, пише в. "Дейли мирър".

Напитката е богата на нитрати, досущ като спанака от популярната анимация. Нейното въздействие при редовна консумация се равнява на двумесечни тренировки.

Във Великобритания има около 900 000 души, прекарали инфаркт, припомня вестникът. Той се причинява, когато сърцето не изпомпва достатъчно кръв в тялото с нужното налягане. А това най-често се дължи на отслабването или втвърдяването на сърдечния мускул.

При новите изследвания на д-р Линда Питърсън от Вашингтонския медицински университет било констатирано 13-процентно усилване на мускулите, които раздвижват коляното. Това става два часа след консумирането на сок от червено цвекло, който значително ускорява метаболизма на организма.

Екипът на Линда Питърсън е уверен, че зеленчуковата напитка увеличава мускулната сила, а по правило силните хора живеят по-дълго. Сокът е особено полезен за хората, прекарали инфаркт, тъй като заздравява сърдечния мускул без натоварващи тренировки. Учените са установили, че с възрастта хората всяка година губят по един процент от мускулната сила на сърцето си.

Източник: БТА