/ istock
 Служител на холандски музей неволно е изхвърлил произведение на модерното изкуство, което приличало на две празни бирени кенчета, смятайки го за обикновен боклук.

Творбата, озаглавена „Всички хубави моменти, които прекарахме заедно“, дело на френския артист Александър Лаве, на пръв поглед изглеждала като две изхвърлени и смачкани бирени кенчета. При по-внимателен оглед обаче, се разкрива, че те са грижливо ръчно изрисувани с акрилни бои — процес, който, според музея, е изисквал „значително време и усилия“.
  Служителят, който забелязал бирените кенчета в асансьора на музея, ги е изхвърлил без да подозира художествената им стойност.

Фруке Будинг, говорител на музея LAM в Лисе, Западна Нидерландия, обясни, че е нормално творби да бъдат поставяни на необичайни места, за да се изненадат посетителите.

„Винаги се стремим да шокираме и провокираме нашата публика“, каза тя.

Кураторът Елиса ван ден Берг е забелязала, че произведението е изчезнало, след като се е върнала от кратка почивка. За щастие, тя е успяла да го намери в кошчето за боклук.

„Сега го поставихме на по-традиционно място – върху пиедестал, за да си почине след това приключение“, отбеляза Будинг с усмивка.

Тя подчерта, че няма никакви лоши чувства към служителя, който наскоро бил започнал работа в музея.

„Той просто си вършеше работата,“ добави тя.

Инцидентът не е първи по рода си – през 2023 г. в Сеул, гладен посетител изял банан, залепен на стена като част от инсталация на италианския художник Маурицио Кателан. През 2011 г. пък прекалено усърден чистач в Германия унищожил произведение на стойност 690 000 паунда, след като го е помислил за боклук.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
The Guardian