Силните мъже са по-склонни да гласуват за консерваторите
Силните мъже са по-склонни да гласуват за консерваторите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Силните мъже от типа на Арнолд Шварценегер, Чък Норис и Силвестър Сталоун са по-склонни да гласуват за консервативни партии, пише в. "Дейли телеграф".

Изводът е на учени от университета Грифитс в Австралия. Като конкретен пример те посочват Шварценегер, който смени за известно време кариерата на мускулест екшън герой с тази на губернатор на Калифорния от консервативната американска Републиканска партия.

За целите на изследването си австралийските специалисти, ръководени от Арон Шел, са проучили поведението на физически силните мъже от Индия, Южна Америка и Централна Африка.

Те са установили, че те са по-склонни към гняв и агресия, защото вярвали, че агресията е най-добрият начин за разрешаване на споровете. В политически план те били по-склонни да споделят убежденията на десни партии като Консервативната във Великобритания или Републиканската в САЩ, посочва БТА.

За целта на изследването си учените са анализирали и мнението на някои силни мъже на Холивуд относно американските военни действия. Те установили, че Сталоун, Брус Уилис, Чък Норис и Шварценегер били по-склонни да подкрепят военните действия и републиканските позиции за американската външна политика.

Като цяло силните мъже са по-склонни към десните политически убеждения, защото за тях обществото трябва да се сведе до лична борба и битка за оцеляване, посочват австралийските експерти в изследването си.