/ iStock/Getty Images
72-годишната Джой Милн от шотландския град Пърт надуши болестта на Паркинсон у съпруга си, съобщава Daily Mail.

Милн има наследствена хиперосмия, повишена чувствителност към миризми. Когато съпругът й Лес бил на 31 години, тя забеляза, че той излъчва слаба миризма на мускус, характерна за болестта на Паркинсон. След 12 години диагнозата е потвърдена. Мъжът почина през 2015 година.

По принцип мускусът намира приложение като базова нотка в парфюмите и е високо ценена суровина.
Учените се заинтересуваха от способността на жената да определя болестта по миризма. Оказа се, че тя може да диагностицира болестта на Паркинсон, като просто помирише тениската на човек.

С помощта на Милн е разработен първият тест за болестта на Паркинсон. Учените твърдят, че заболяването може да бъде открито в рамките на три минути след вземане на тампон от тила на човек, където според жената миризмата е най-силно изразена.

„Ако Джой Милн не се беше свързала с нас, не мисля, че щяхме да го направим. Това беше не само острото й обоняние, но и увереността й, че способностите й могат да помогнат на хората “, каза професор Пердита Баран, която ръководи изследването.

По-рано беше съобщено, че жител на Есекс, Обединеното кралство, страдал от болки в корема повече от година и научил за опасна болест благодарение на коментар в социалната мрежа. Момичето каза, че има редовни болки след хранително отравяне, което се случи през март 2020 година.

 
БГНЕС