Сервитьор се опита да „арестува” бившия британски премиер Тони Блеър
Сервитьор се опита да „арестува” бившия британски премиер Тони Блеър / снимка: Guliver/Getty Images

Лондонски сервитьор се опита за „арестува” Тони Блеър, бившия британски премиер, заради нахлуването в Ирак, извършено по негово решение през 2003 г., съобщиха британски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Действието се разиграло в скъпия ресторант „Трамшед”, където Блеър обядвал със семейството си и с приятели. Англосаксонската юридическа система предвижда възможността да се извърши т.нар. граждански арест, при който човек, издирван от правосъдието или заловен на местопрестъплението, може да бъде задържан и от неупълномощено лице.

Келнерът Туиги Гарсия така разказва за случилото се: доближих се до Блеър, поставих ръка на рамото му и казах: „Господин Блеър, това е граждански арест за престъпления срещу мира, по-точно за решението Ви да започнете непровокирана война срещу Ирак. Елате с мен в полицейския участък, за да отговорите на това обвинение”.

Бившият премиер влязъл в спор с обвинителя си. Казал му, че сега би трябвало да се притеснява за Сирия, попитал го дали не смята, че Саддам Хюсеин е бил жесток диктатор и е трябвало да бъде свален. На което сервитьорът отвърнал: „Не и чрез незаконна война”.

Един от синовете на Блеър се намесил и решил да доведе охраната от долния етаж. Тогава Гарсия решил по-бързо да се махне, защото в миналото бил имал проблеми с полицията, съобщава БТА. След тази случка Гарсия, който смята да стане музикален продуцент, напуснал работата си в ресторанта.

Говорител на Блеър потвърди, че е имало такъв инцидент, но добави, че нищо интересно не е станало, освен че Блеър предложил на сервитьора да обсъдят проблема, който го вълнува, но той се отказал и си тръгнал. Всички са били в много добро настроение и добре са прекарали в ресторанта, каза говорителят на бившия британски премиер.